چرا دعاهایمان مستجاب نمیشود ؟
جمعه, ۲۸ آذر ۱۳۹۳، ۰۷:۰۹ ب.ظ
حقیقت صراط: خداوند دوست دارد انسان حالتی بین خوف و رجا داشته باشد؛ یعنی از طرفی امید به رحمت و غفران پروردگار داشته باشد و از طرفی هم این امید باعث نشود از حرکت باز ایستد و برای بهتر شدن تلاش نکند بلکه خوف و ترس از عذاب الهی و دور شدن از خداوند داشته باشد.....( ادامه مطلب )
بنابراین در تمام دستورات به نوعی این امر مشهود است: مواردی وجود دارد که شخص با اینکه تمام دستورات دینی را مراعات می کند باز هم به سختی و مشکل برمی خورد. مواردی هم وجود دارد که شخص مرتکب حرام می شود ولی در ظاهر بدون مشکل زندگی می کند. در آیات قرآن کریم به این موارد اشاره شده است و تذکر داده شده که خداوند انسان مومن را آزمایش می کند و به بلا مبتلا می کند تا خالص شوند و اجر اخروی داده شوند و از طرفی کافران را مهلت می دهد که در غفلت فرو روند و به عذاب اخروی مبتلا شوند.
بنابراین ممکن است مستجاب نشدن دعا به خاطر این باشد که خدا بخواهد در آخرت به ما پاداش جاوید دهد و شاید به خاطر گناهان باشد و لازم نیست که انسان بداند به کدام دلیل است که دعایش مستجاب نمیشود، بلکه ندانستن این امر مطلوب است و انسان باید در هر صورت تلاش کند که هم از گناهان استغفار کند و هم بیشتر از قبل به دعا و راز و نیاز و عبادت مشغول شود و این همان حالت بین خوف و رجاست. در این صورت هم انسان از آزمایش الهی سربلند بیرون می آید و هم تلاش برای بهتر شدن می کند.
نکته ی دیگر هم این است که خداوند دوست دارد آبروی انسانها حفظ شود. گاهی دعای مومن مستجاب نمی شود به این دلیل که خداوند می خواهد اصرار او را ببیند و نیز علل و اسباب استجابت را مهیا کند و گاهی دعای شخص گنه کار مستجاب نمی شود تا او از گناهش توبه کند ولی روی هم رفته معلوم نمی شود به کدام علت دعا مستجاب نشده و آبروی شخص حفظ می شود.
نکته ی دیگر اینکه اگر قرار بود مومن تا دعا می کند مستجاب شود و دعای گنه کار مستجاب نشود دیگر در همین دنیا وضعیت افراد مشخص می شد و اجری برای آخرت باقی نمی ماند و عده ای به طمع پاداش در همین دنیا ایمان می آوردند. اما خداوند می خواهد درجه ی ایمان و خلوص افراد را بسنجد.
بنابراین انسان همیشه باید حالتی بین خوف و رجا داشته باشد و تمام لحظات زندگی خود را در آزمایش ببیند؛ هم کسی که دعایش زود مستجاب می شود باید در این امر تدبر کند که شاید خداوند نمی خواهد صدای مرا بشنود و با من اتمام حجت کرده است و هم کسی که دعایش مستجاب نمی شود با خود بیاندیشد که نکند گناهان من مانع استجابت دعاست.
به همین جهت بزرگان از علما نیز برای برآورده شده حاجت اذکاری توصیه مینمودند که از روایات برداشت شده،مانند اینکه آیت الله کشمیری به سه چیز سفارش می فرمودند :
1- ذکر استغفار ، استغفرالله ربی و اتوب الیه.
2- صلوات
3- صدقه دادن. که هم توبه است هم دعاست و هم عمل صالح و باعث خلوص نیت می شود.
نکته ی دیگر اینکه همیشه به داشته هایتان توجه کنید آیا می توانید نعمتهایی که خدا به شما داده است را بشمارید و شکر آنها را به جای آورید؟ هرگز فکر نکنید که هیچ دعای مستجابی نداشته اید. خداوند قبل از اینکه ما وجود داشته باشیم به ما توجه کرده و ما را به وجود آورده و اکنون اگر یک لحظه نظر عنایتش از ما برداشته شود ما نابود می شویم. چطور ممکن است ما دعا کنیم و او توجه نداشته باشد؟ ان شاء الله از امتحان الهی که لحظه لحظه ی زندگی ما را فرا گرفته سربلند بیرون بیاییم. آنچه به ما آرامش می دهد و سختی ها را آسان می کند، معرفت به خدای عالم و قادر و حکیم و تقویت ایمان است.
۹۳/۰۹/۲۸