حقیقت صراط

حقیقت صراط: خدای متعال در سوره های متعددی از قرآن کریم با اشاره به مسأله مهم هدایت ، مردم را به روی آوردن به صراط مستقیم دعوت می کند و آن را ضرورتی برای هدایت و تکامل بشریت معرفی می نماید.
يكشنبه, ۲ آذر ۱۳۹۳، ۱۲:۰۴ ب.ظ

خصوصیات عالم برزخ

خصوصیات عالم برزخ  




جقیقت صراط: موجودی‌ که‌ در عالم‌ برزخ‌ است‌ ماده‌ ندارد؛ اما شکل‌ و صورت‌ و حد و کم و کیف‌ و أعراض‌ فعلیه‌ را دارد؛ یعنی‌ دارای‌ اندازه‌ و حدود است‌، دارای‌ رنگ‌ و بوست‌. صورت‌ مردمان‌ برزخی‌ رنگ‌ و حد دارد، و در آنجا خوشحالی‌ و مسرت‌ و غضب‌ و نگرانی‌ هست‌، در آنجا نور هست‌.

خصوصیات عالم برزخ   

انسان‌ که‌ از این‌ دنیا می رود، به‌ عالم‌ دیگری‌ به‌ نام‌ برزخ‌ وارد می شود و در آنجا هست‌ تا وقتی که‌ در صور دمیده‌ شود و مردم‌ از قبرها بیرون‌ آیند، در آن‌ وقت‌ به‌ عالم‌ قیامت‌ وارد می شوند. برزخ‌ به‌ معنای‌ فاصله‌ است‌، فاصله‌ بین‌ دو خشکی‌ یا دو آب‌ یا دو چیز دیگر را برزخ‌ گویند و چون‌ عالمی‌ که‌ انسان‌ پس‌ از مردن‌ در آنجا به سر می برد، فاصله‌ایست‌ بین‌ عالم‌ دنیا و قیامت‌، آن را عالم‌ برزخ‌ گویند. برای‌ آنکه‌ خصوصیات‌ عالم‌ برزخ‌ قدری‌ روشن‌ شود، باید توضیح‌ بیشتری‌ در این‌ باره‌ داده‌ شود.

بین‌ این‌ عالَم‌ که‌ عالم‌ جسم‌ و جسمانیات‌ است‌ ـ که‌ فعلاً در آن‌ زندگی‌ مادی‌ خود را می‌گذرانیم‌ ـ و بین‌ عالم‌ اسماء و صفات‌ الهی‌، دو عالم‌ است‌: یکی‌ عالم‌ مثال‌ و دیگری‌ عالم‌ نفس‌. عالم مثال را عالم‌ برزخ‌، و عالم نفس را عالم‌ قیامت‌ نیز گویند. و انسان‌ تا از این‌ دو عالم‌ نگذرد به‌ مقام‌ اسماء و صفات‌ الهیه‌ نخواهد رسید؛ کما اینکه‌ انسان‌ تا از عالم‌ برزخ‌ نگذرد به‌ عالم‌ قیامت‌ نمی‌رسد و به‌ مقام‌ اسماء و صفات‌ کلیه‌ الهیه‌ نمی‌رسد مگر آنکه‌ از نفس‌ و قیامت‌ عبور کند. و مراد از قیامت‌ در اینجا قیامت کبری است‌؛ چون‌ دو قیامت‌ داریم‌: یکی‌ قیامت صغری‌، و آن‌ عبارت‌ است‌ از مردن‌ و وارد در عالم‌ برزخ‌ شدن‌؛ و بر همین‌ اصل‌ رسول‌ الله‌ صلی‌ الله‌ علیه‌ و آله‌ فرمود: «مَنْ مَاتَ فَقَدْ قَامَتْ قِیَامَتُهُ؛ هر کس‌ بمیرد قیامت‌ او برپا شده‌ است‌». دیگری‌ قیامت‌ کبری‌، و آن‌ عبارت‌ است‌ از خروج‌ از عالم‌ برزخ‌ و مثال‌ و داخل‌ شدن‌ در عالم‌ نفس‌ و قیامت‌. وقتی که‌ مردم‌ از عالم‌ قبر خارج‌ و به سوی‌ عالم‌ ظهورات‌ نفس‌ کلیه‌ رهسپار می گردند، قیامت‌ کبرای‌ آنان‌ بر پا شده‌ است‌.

عالم‌ ماده‌ دارای‌ هیولی‌ و طبع‌ و جسم‌ و جسمانیات‌ است‌ و عالم‌ نفس‌، تجرد مطلق‌ از ماده‌ و آثار ماده‌ است‌؛ ولی‌ عالم‌ برزخ‌ فاصله‌ بین‌ این‌ دو عالم‌ است‌؛ یعنی‌ ماده‌ نیست‌ ولی‌ آثار ماده‌ از «کَیف‌» و «کَم» و «أیْن‌» و غیرها را دارد. ماده‌، جوهریست‌ که‌ قبول‌ تشکل‌ می کند و صورت‌ جسمیه ‌بر او عارض‌ می گردد، و آثار جسم‌ نیز در او پیدا می شود؛ و به واسطه‌ قبول‌ تشکل‌ و تجسم‌، آن‌ أعراض‌ انفعالیه‌ای‌ که‌ در جسم‌ پیدا می شود در ماده‌ نیز پیدا می شود، و مثل‌ همین‌ ماده‌ای‌ که‌ در این‌ عالم‌ هست‌ و به‌ صور مختلفه‌ درآمده‌ و مردم‌ می‌بینند، چون‌ خاک‌ و سنگ‌ و آب‌ و درخت‌ و بدن‌ انسان‌ و بدن‌ حیوان‌ و أمثال ها در می‌آید.
اما آنچه در روایات به آن اشاره شده است این است كه بین این جهان مادی و زمانی كه قیامت كبری به وجود می‏آید، برزخ است و انسان ها بعد از مرگ به آنجا منتقل می‏شوند و مۆمنین در آنجا خوش و خرم هستند و كافرین معذّب و بعد از قیامت كبری، حسابرسی انسان ها شروع می‏شود و عده‏ای به جهنم و عده‏ای به بهشت خواهند رفت

موجودی‌ که‌ در عالم‌ برزخ‌ است‌ ماده‌ ندارد؛ اما شکل‌ و صورت‌ و حد و کم و کیف‌ و أعراض‌ فعلیه‌ را دارد؛ یعنی‌ دارای‌ اندازه‌ و حدود است‌، دارای‌ رنگ‌ و بوست‌. صورت‌ مردمان‌ برزخی‌ رنگ‌ و حد دارد، و در آنجا خوشحالی‌ و مسرت‌ و غضب‌ و نگرانی‌ هست‌، در آنجا نور هست‌.

برزخ متصل و برزخ منفصل چیست؟

این بحث از چند ناحیه مورد بحث واقع می‏شود یكی از لحاظ دینی است و دیگری از لحاظ فلسفی و سومی از لحاظ عرفانی.

اما از نظر دینی، در قرآن‏ كریم كلمه برزخ به معنای حدّ فاصل دو چیز به كار برده شده است، در سوره (الرّحمن - 19-20) می‏فرماید: "موج البحرین یلتقیان بینهما برزخ لا یبغیان.." یعنی دو دریای آب شور و شیرین در كنار هم قرار دارند و یك حد فاصلی بین آن دو است طوری كه یكی در دیگری نفوذ نمی‏كند، البته در روایات ما این دو دریا تفسیر به دریای نبوت و امامت شده است و امام حسن‏ علیه السلام و امام حسین ‏علیه السلام ثمره این دو دریا هستند.

اما آنچه در روایات به آن اشاره شده است این است كه بین این جهان مادی و زمانی كه قیامت كبری به وجود می‏آید، برزخ است و انسان ها بعد از مرگ به آنجا منتقل می‏شوند و مۆمنین در آنجا خوش و خرم هستند و كافرین معذّب (اعتقادات صدوق، ص 29) و بعد از قیامت كبری، حسابرسی انسان ها شروع می‏شود و عده‏ای به جهنم و عده‏ای به بهشت خواهند رفت.

اما از نظر فلاسفه، حكمای اسلامی قائلند عالم برزخ همان عالم مثال است، و عالم مثال دو گونه است. مثال متصل (برزخ متصل) و مثال منفصل (برزخ منفصل).

مثال منفصل: جهانی است كه قائم به خود بوده و از نفوس جزئیه متخیله بی نیاز و مستقل می‏باشد.

مثال متصل: جهانی است قائم به نفوس جزئیه و پیوسته در متخیله افراد آدمی ظهور می‏كند.

ملاصدرا فیلسوف مسلمان شیعی می‏فرماید: جهان به صورت كلی سه قسم است: 1- جهان حسّی و دنیا 2- جهان غیب و آخرت 3- عالم عقل و مادی. برزخ منفصل حد فاصل جهان حسّ و عالم آخرت است و جهان اَوسط شمرده می‏شود. همان گونه كه در انسان هم این سه جهان قابل تصور است: 1- عقل 2- خیال 3- اعضای حسی. همان طور كه قوه خیال حد فاصل، قوه عقل و اعضای حسی انسان قرار دارد، عالم عقل هم حد فاصل جهان غیب و جهان حسّی است. از این جهت یكی را برزخ متصل می‏نامیم زیرا از انسان جدا نیست و دیگری را منفصل، زیرا از انسان جداست.

خلاصه از نظر فلاسفه، برزخ، بین عالم عقلی و عالم ماده قرار دارد و در عالم برزخ آثار ماده مثل كمّ - كیف و... وجود دارد ولی خود ماده وجود ندارد.

اما از نظر عرفا، میان عالم جبروت یعنی عالم مجردات و عالم مُلك یعنی جهان مادی عالمی است كه آن را به عنوان "عالم مثالی" یا "عالم مثال" می‏نامند. جامی در تعریف این عالم می‏نویسد: عالم مثال یك عالم روحانی است نه از یك جوهر نورانی به لحاظ داشتن مقدار و نیز به دلیل محسوس بودن، شبیه جوهر جسمانی است و از طرف دیگر به دلیل نورانیت، شبیه جوهر مجرّد عقلی است.
موجودی‌ که‌ در عالم‌ برزخ‌ است‌ ماده‌ ندارد؛ اما شکل‌ و صورت‌ و حد و کم و کیف‌ و أعراض‌ فعلیه‌ را دارد؛ یعنی‌ دارای‌ اندازه‌ و حدود است‌، دارای‌ رنگ‌ و بوست‌. صورت‌ مردمان‌ برزخی‌ رنگ‌ و حد دارد، و در آنجا خوشحالی‌ و مسرت‌ و غضب‌ و نگرانی‌ هست‌، در آنجا نور هست‌

عرفا با این برزخ مرتبط هستند و هر كسی به نسبت قوت و استعداد و صفای باطن می‏تواند اموال بندگان را مشاهده كند. و دیگری برزخی است كه بعد از مردن انسان ها به آنجا انتقال می‏یابند و كمتر اتفاق می‏افتد كه كسی با آنجا ارتباط برقرار كند. قیصری در مقدمه خود بر شرح تائیّه ابن فارض می‏گوید: با غیبت از عالم جسمانی، نخستین روزنه غیبی كه به روی انسان گشوده می‏شود همین دریچه عالم مثال است كه در این عالم هر كسی به نسب قوت استعداد و صفای باطن می‏تواند احوال بندگان را مشاهده كند. بعد می‏گوید: آن برزخی كه انسان پس از مفارقت از بدن جسمانی به آن وارد می‏شود، همین عالم مثال است. منتها آن موطن از برزخ كه انسان پس از مرگ به آن وارد می‏شود، غیر از آن موطن برزخی است كه از آن موطن وارد دنیا شده است.

بهشت و دوزخ و ثواب و عقاب نیز بر اساس احادیث صحیح، در همین عالم مثالی است و در این عالم است، نعمت های قبر و سۆال نكیر و منكر در همان جا است. بحث و شنود چنان كه انبیاء خبر داده‏اند.

خلاصه اینکه:

وجود جهانی حد فاصلِ جهان مادی و جهان عقلی یا آخرت، امری است كه از نظر دینی و عقلی و عرفانی امری مسلّم است، گرچه در بیان و تفسیر آن اختلافاتی وجود دارد. ولی آنچه از نظر كاربردی قابل توجه است این است كه چگونه زندگی كنیم تا در آنجا گرفتار نشویم، و تنها حل مشكل علمی آن، كافی نیست، بلكه از نظر علمی باید طوری رفتار كنیم كه توشه‏ای برای آنجا تهیه كنیم.


نوشته شده توسط elaheh solimani
ساخت وبلاگ در بلاگ بیان، رسانه متخصصان و اهل قلم

حقیقت صراط

حقیقت صراط: خدای متعال در سوره های متعددی از قرآن کریم با اشاره به مسأله مهم هدایت ، مردم را به روی آوردن به صراط مستقیم دعوت می کند و آن را ضرورتی برای هدایت و تکامل بشریت معرفی می نماید.

مترجم سایت

حقیقت صراط

صراط بهشت ، ظهور قابليت‌ها در قيامت است

پس‌ رسيدن‌ به‌ بهشتِ فعليّت‌، يعني‌ بهشتِ بعد از طيّ عالم‌ برزخ‌ در قيامت‌، بعد از امتحانات‌ در دنيا بوده‌؛ و هر كس‌ امتحانانش‌ بهتر و نتيجه‌اش‌ عاليتر باشد، به‌ صراط‌ مستقيم‌ نزديكتر و به‌ راه‌ و روش‌ عليّ بن‌ أبي‌طالب‌ مناسب‌تر و ملايم‌تر است‌.

اصحاب‌ اليمين‌: يعني‌ سعادتمندان‌ و نيكاني‌ كه‌ كارهاي‌ خوب‌ انجام‌ ميداده‌اند و از زشتي‌ها پرهيز مي‌نموده‌اند، ولي‌ نتوانسته‌اند ريشه علاقۀ به‌ دنيا و ماسِوَی‌ الله‌ را در وجودشان‌ بسوزانند. و منظور از «دنيا» غير خداست‌؛ هر چه‌ باشد، و هر مقام‌ و درجه‌ و فضيلتي‌ بوده‌ باشد.

غير خدا هر چه‌ هست‌ دنياست‌، گرچه‌ بهشت‌ و مقام‌ باشد. زيرا دنيا يعني‌ حيات‌ دانيه‌؛ و كسي‌ كه‌ منظور و مقصودش‌ مقصور و محصور در ذات‌ اقدس‌ حضرت‌ احديّت‌ نبوده‌ باشد، در زندگي‌ پس‌ زيست‌ ميكند گر چه‌ داراي‌ فضائل‌ و مكارمي‌ هم‌ بوده‌ باشد.

اصحاب‌ اليمين‌ از روي‌ جهنّم‌ عبور ميكنند؛ و چون‌ حقيقت‌ آتش‌ را درنيافته‌اند و بدان‌ در دنيا قدري‌ نزديك‌ شده‌اند، مانند شخص‌ سواره‌ و يا پياده‌ هستند كه‌ از ديدن‌ مناظر دوزخ‌ در وقت‌ عبور در دهشت‌ است‌ و از حرارت‌ و هواي‌ نامطبوع‌ آن‌ قدري‌ ناراحت‌ است‌.

 


p30web

جدول پخش ورزش از تلویزیون

تبلیغات
Blog.ir بلاگ، رسانه متخصصین و اهل قلم، استفاده آسان از امکانات وبلاگ نویسی حرفه‌ای، در محیطی نوین، امن و پایدار bayanbox.ir صندوق بیان - تجربه‌ای متفاوت در نشر و نگهداری فایل‌ها، ۳ گیگا بایت فضای پیشرفته رایگان Bayan.ir - بیان، پیشرو در فناوری‌های فضای مجازی ایران

ابزار هدايت به بالاي صفجه

یوزر و پسورد 32

الکسا

ابزار وبلاگ



در اين وبلاگ
در كل اينترنت
بایگانی
کلمات کلیدی

فرق بین مُخلِص و مُخلَص چیست؟

فرا رسیدن سالروز اربعین حسینی(ع)

دلیل بزرگداشت اربعین حسینی چیست‌؟

آیا یهودیان و مسیحیان به بهشت می‌روند؟

چرا دعاهایمان مستجاب نمیشود ؟

واژه ای زیبا در آیة الکرسی

سه گروه که خدا به آنها لبخند می زند!

این افراد در قیامت اژدهایی به گردنشان آویزان است!

آشنایی با توصیه‌های معنوی برای شب یلدا

3 توصیه قرآن کریم برای دولت اعتدال

پنج دستورالعمل برای انسانیت

8 عذاب روحی جهنمیان !

نعل اسب از خرافه تا واقعیت !؟+عکس

بهترین راه به جای توبه کردن چیست؟

5 تکنیک برای دوستی‌های عمیق‌تر در اسلام

رسالت نهج البلاغه چیست؟

محبوب‌ترین بنده خدا در کلام امام علی(ع)

اهمیت عدد چهل در متون دینی

خشت آخر خانه نبوت

اربعین حسینی

22شرط برای حفظ قرآن

جدول تمام مراسمات اربعین حسینی : جدول

یک اربعین اسیر بلایم

اسیر عشق

نمونه هایی از غلو درباره امام حسین(ع)

اعمال روز اربعین + متن کامل زیارت

آیه‌ای که امام حسین(ع) در راه کربلا خواند

فرازی از زیارت اربعین

آیاتی در مورد هدایت

40 پاداش باورنکردنی برای یک زیارت

نویسندگان
آخرین نظرات

مجله نایت پلاس


دریافت کد مجله

کد اخبار

کد اخبار

کد اخبار

کد اخبار

کد اخبار

خصوصیات عالم برزخ

يكشنبه, ۲ آذر ۱۳۹۳، ۱۲:۰۴ ب.ظ

خصوصیات عالم برزخ  




جقیقت صراط: موجودی‌ که‌ در عالم‌ برزخ‌ است‌ ماده‌ ندارد؛ اما شکل‌ و صورت‌ و حد و کم و کیف‌ و أعراض‌ فعلیه‌ را دارد؛ یعنی‌ دارای‌ اندازه‌ و حدود است‌، دارای‌ رنگ‌ و بوست‌. صورت‌ مردمان‌ برزخی‌ رنگ‌ و حد دارد، و در آنجا خوشحالی‌ و مسرت‌ و غضب‌ و نگرانی‌ هست‌، در آنجا نور هست‌.

خصوصیات عالم برزخ   

انسان‌ که‌ از این‌ دنیا می رود، به‌ عالم‌ دیگری‌ به‌ نام‌ برزخ‌ وارد می شود و در آنجا هست‌ تا وقتی که‌ در صور دمیده‌ شود و مردم‌ از قبرها بیرون‌ آیند، در آن‌ وقت‌ به‌ عالم‌ قیامت‌ وارد می شوند. برزخ‌ به‌ معنای‌ فاصله‌ است‌، فاصله‌ بین‌ دو خشکی‌ یا دو آب‌ یا دو چیز دیگر را برزخ‌ گویند و چون‌ عالمی‌ که‌ انسان‌ پس‌ از مردن‌ در آنجا به سر می برد، فاصله‌ایست‌ بین‌ عالم‌ دنیا و قیامت‌، آن را عالم‌ برزخ‌ گویند. برای‌ آنکه‌ خصوصیات‌ عالم‌ برزخ‌ قدری‌ روشن‌ شود، باید توضیح‌ بیشتری‌ در این‌ باره‌ داده‌ شود.

بین‌ این‌ عالَم‌ که‌ عالم‌ جسم‌ و جسمانیات‌ است‌ ـ که‌ فعلاً در آن‌ زندگی‌ مادی‌ خود را می‌گذرانیم‌ ـ و بین‌ عالم‌ اسماء و صفات‌ الهی‌، دو عالم‌ است‌: یکی‌ عالم‌ مثال‌ و دیگری‌ عالم‌ نفس‌. عالم مثال را عالم‌ برزخ‌، و عالم نفس را عالم‌ قیامت‌ نیز گویند. و انسان‌ تا از این‌ دو عالم‌ نگذرد به‌ مقام‌ اسماء و صفات‌ الهیه‌ نخواهد رسید؛ کما اینکه‌ انسان‌ تا از عالم‌ برزخ‌ نگذرد به‌ عالم‌ قیامت‌ نمی‌رسد و به‌ مقام‌ اسماء و صفات‌ کلیه‌ الهیه‌ نمی‌رسد مگر آنکه‌ از نفس‌ و قیامت‌ عبور کند. و مراد از قیامت‌ در اینجا قیامت کبری است‌؛ چون‌ دو قیامت‌ داریم‌: یکی‌ قیامت صغری‌، و آن‌ عبارت‌ است‌ از مردن‌ و وارد در عالم‌ برزخ‌ شدن‌؛ و بر همین‌ اصل‌ رسول‌ الله‌ صلی‌ الله‌ علیه‌ و آله‌ فرمود: «مَنْ مَاتَ فَقَدْ قَامَتْ قِیَامَتُهُ؛ هر کس‌ بمیرد قیامت‌ او برپا شده‌ است‌». دیگری‌ قیامت‌ کبری‌، و آن‌ عبارت‌ است‌ از خروج‌ از عالم‌ برزخ‌ و مثال‌ و داخل‌ شدن‌ در عالم‌ نفس‌ و قیامت‌. وقتی که‌ مردم‌ از عالم‌ قبر خارج‌ و به سوی‌ عالم‌ ظهورات‌ نفس‌ کلیه‌ رهسپار می گردند، قیامت‌ کبرای‌ آنان‌ بر پا شده‌ است‌.

عالم‌ ماده‌ دارای‌ هیولی‌ و طبع‌ و جسم‌ و جسمانیات‌ است‌ و عالم‌ نفس‌، تجرد مطلق‌ از ماده‌ و آثار ماده‌ است‌؛ ولی‌ عالم‌ برزخ‌ فاصله‌ بین‌ این‌ دو عالم‌ است‌؛ یعنی‌ ماده‌ نیست‌ ولی‌ آثار ماده‌ از «کَیف‌» و «کَم» و «أیْن‌» و غیرها را دارد. ماده‌، جوهریست‌ که‌ قبول‌ تشکل‌ می کند و صورت‌ جسمیه ‌بر او عارض‌ می گردد، و آثار جسم‌ نیز در او پیدا می شود؛ و به واسطه‌ قبول‌ تشکل‌ و تجسم‌، آن‌ أعراض‌ انفعالیه‌ای‌ که‌ در جسم‌ پیدا می شود در ماده‌ نیز پیدا می شود، و مثل‌ همین‌ ماده‌ای‌ که‌ در این‌ عالم‌ هست‌ و به‌ صور مختلفه‌ درآمده‌ و مردم‌ می‌بینند، چون‌ خاک‌ و سنگ‌ و آب‌ و درخت‌ و بدن‌ انسان‌ و بدن‌ حیوان‌ و أمثال ها در می‌آید.
اما آنچه در روایات به آن اشاره شده است این است كه بین این جهان مادی و زمانی كه قیامت كبری به وجود می‏آید، برزخ است و انسان ها بعد از مرگ به آنجا منتقل می‏شوند و مۆمنین در آنجا خوش و خرم هستند و كافرین معذّب و بعد از قیامت كبری، حسابرسی انسان ها شروع می‏شود و عده‏ای به جهنم و عده‏ای به بهشت خواهند رفت

موجودی‌ که‌ در عالم‌ برزخ‌ است‌ ماده‌ ندارد؛ اما شکل‌ و صورت‌ و حد و کم و کیف‌ و أعراض‌ فعلیه‌ را دارد؛ یعنی‌ دارای‌ اندازه‌ و حدود است‌، دارای‌ رنگ‌ و بوست‌. صورت‌ مردمان‌ برزخی‌ رنگ‌ و حد دارد، و در آنجا خوشحالی‌ و مسرت‌ و غضب‌ و نگرانی‌ هست‌، در آنجا نور هست‌.

برزخ متصل و برزخ منفصل چیست؟

این بحث از چند ناحیه مورد بحث واقع می‏شود یكی از لحاظ دینی است و دیگری از لحاظ فلسفی و سومی از لحاظ عرفانی.

اما از نظر دینی، در قرآن‏ كریم كلمه برزخ به معنای حدّ فاصل دو چیز به كار برده شده است، در سوره (الرّحمن - 19-20) می‏فرماید: "موج البحرین یلتقیان بینهما برزخ لا یبغیان.." یعنی دو دریای آب شور و شیرین در كنار هم قرار دارند و یك حد فاصلی بین آن دو است طوری كه یكی در دیگری نفوذ نمی‏كند، البته در روایات ما این دو دریا تفسیر به دریای نبوت و امامت شده است و امام حسن‏ علیه السلام و امام حسین ‏علیه السلام ثمره این دو دریا هستند.

اما آنچه در روایات به آن اشاره شده است این است كه بین این جهان مادی و زمانی كه قیامت كبری به وجود می‏آید، برزخ است و انسان ها بعد از مرگ به آنجا منتقل می‏شوند و مۆمنین در آنجا خوش و خرم هستند و كافرین معذّب (اعتقادات صدوق، ص 29) و بعد از قیامت كبری، حسابرسی انسان ها شروع می‏شود و عده‏ای به جهنم و عده‏ای به بهشت خواهند رفت.

اما از نظر فلاسفه، حكمای اسلامی قائلند عالم برزخ همان عالم مثال است، و عالم مثال دو گونه است. مثال متصل (برزخ متصل) و مثال منفصل (برزخ منفصل).

مثال منفصل: جهانی است كه قائم به خود بوده و از نفوس جزئیه متخیله بی نیاز و مستقل می‏باشد.

مثال متصل: جهانی است قائم به نفوس جزئیه و پیوسته در متخیله افراد آدمی ظهور می‏كند.

ملاصدرا فیلسوف مسلمان شیعی می‏فرماید: جهان به صورت كلی سه قسم است: 1- جهان حسّی و دنیا 2- جهان غیب و آخرت 3- عالم عقل و مادی. برزخ منفصل حد فاصل جهان حسّ و عالم آخرت است و جهان اَوسط شمرده می‏شود. همان گونه كه در انسان هم این سه جهان قابل تصور است: 1- عقل 2- خیال 3- اعضای حسی. همان طور كه قوه خیال حد فاصل، قوه عقل و اعضای حسی انسان قرار دارد، عالم عقل هم حد فاصل جهان غیب و جهان حسّی است. از این جهت یكی را برزخ متصل می‏نامیم زیرا از انسان جدا نیست و دیگری را منفصل، زیرا از انسان جداست.

خلاصه از نظر فلاسفه، برزخ، بین عالم عقلی و عالم ماده قرار دارد و در عالم برزخ آثار ماده مثل كمّ - كیف و... وجود دارد ولی خود ماده وجود ندارد.

اما از نظر عرفا، میان عالم جبروت یعنی عالم مجردات و عالم مُلك یعنی جهان مادی عالمی است كه آن را به عنوان "عالم مثالی" یا "عالم مثال" می‏نامند. جامی در تعریف این عالم می‏نویسد: عالم مثال یك عالم روحانی است نه از یك جوهر نورانی به لحاظ داشتن مقدار و نیز به دلیل محسوس بودن، شبیه جوهر جسمانی است و از طرف دیگر به دلیل نورانیت، شبیه جوهر مجرّد عقلی است.
موجودی‌ که‌ در عالم‌ برزخ‌ است‌ ماده‌ ندارد؛ اما شکل‌ و صورت‌ و حد و کم و کیف‌ و أعراض‌ فعلیه‌ را دارد؛ یعنی‌ دارای‌ اندازه‌ و حدود است‌، دارای‌ رنگ‌ و بوست‌. صورت‌ مردمان‌ برزخی‌ رنگ‌ و حد دارد، و در آنجا خوشحالی‌ و مسرت‌ و غضب‌ و نگرانی‌ هست‌، در آنجا نور هست‌

عرفا با این برزخ مرتبط هستند و هر كسی به نسبت قوت و استعداد و صفای باطن می‏تواند اموال بندگان را مشاهده كند. و دیگری برزخی است كه بعد از مردن انسان ها به آنجا انتقال می‏یابند و كمتر اتفاق می‏افتد كه كسی با آنجا ارتباط برقرار كند. قیصری در مقدمه خود بر شرح تائیّه ابن فارض می‏گوید: با غیبت از عالم جسمانی، نخستین روزنه غیبی كه به روی انسان گشوده می‏شود همین دریچه عالم مثال است كه در این عالم هر كسی به نسب قوت استعداد و صفای باطن می‏تواند احوال بندگان را مشاهده كند. بعد می‏گوید: آن برزخی كه انسان پس از مفارقت از بدن جسمانی به آن وارد می‏شود، همین عالم مثال است. منتها آن موطن از برزخ كه انسان پس از مرگ به آن وارد می‏شود، غیر از آن موطن برزخی است كه از آن موطن وارد دنیا شده است.

بهشت و دوزخ و ثواب و عقاب نیز بر اساس احادیث صحیح، در همین عالم مثالی است و در این عالم است، نعمت های قبر و سۆال نكیر و منكر در همان جا است. بحث و شنود چنان كه انبیاء خبر داده‏اند.

خلاصه اینکه:

وجود جهانی حد فاصلِ جهان مادی و جهان عقلی یا آخرت، امری است كه از نظر دینی و عقلی و عرفانی امری مسلّم است، گرچه در بیان و تفسیر آن اختلافاتی وجود دارد. ولی آنچه از نظر كاربردی قابل توجه است این است كه چگونه زندگی كنیم تا در آنجا گرفتار نشویم، و تنها حل مشكل علمی آن، كافی نیست، بلكه از نظر علمی باید طوری رفتار كنیم كه توشه‏ای برای آنجا تهیه كنیم.
موافقین ۱ مخالفین ۰ ۹۳/۰۹/۰۲

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
سلام دوستان به سایت من خوش آمدید حقیقت صراط: اگر در ميان مردم عدالت برقرار شود، همه بى نياز مى شوند و به اذن خداوند متعال آسمان روزى خود را فرو مى فرستد و زمين بركت خويش را بيرون مى ريزد.